Güçlü bağışıklık için beslenme önerileri


Metabolizmamız mevsim geçişlerinde; mesela bahardan kışa geçişte güneşin de etkisini azaltması ile ısı değişimlerine maruz kalır. Soğuk havayla mücadele etmek için de yavaşlar.

Peki metabolizmamız yavaşlayınca ne olur? Bağışıklık sistemimiz yavaşlar, hastalıklarla mücadele etmekte zorlanır ve kilo kontrolünü sağlayamaz hale gelir. Bu arada günler kısaldığı için güneş yüzünü bize az gösterir, yorgunluk, mutsuzluk, depresif ruh hali yaşamaya başlarız.

O zaman bağışıklığı güçlendirmek ve metabolizmamızı hızlandırmak için neler yapabiliriz. İşte size birkaç öneri Keyifli okumalar…

Selenyum bakımından zengin besinler tüketin!

Bağışıklık sistemini güçlendiren bir mineral olan selenyum, grip ile doğrudan ilişkilidir. Zararlı mikro organizmalar ile savaşır ve hücrelerinizi korur. Selenyum mineraline günlük beslenmenizde mutlaka verin. Özellikle selenyum eksikliği depresyona, mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere neden olabilir. Peki nedir bu selenyumdan zengin besinler? Tüm deniz ürünleri, brezilya fındığı, ton balığı, mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti.

C Vitamini olmazsa olmaz!

C vitamini iyi bir antioksidandır ve çeşitli enfeksiyonlara karşı bizi korur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. Aslında kolaylıkla ulaşabileceğiniz gıdalarda var olan C vitamininden zengin besinler nelerdir? Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi.

Çinko içerikli besinler tüketin!

Çinko, bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve vücudunuzda oluşan hasarlara karşı korumada önemli bir role sahiptir. Ayrıca immün sisteminizi güçlendirir ki korona virüs ile mücadele ettiğimiz günlerde önemi büyük, metabolizmanızı hızlandırır, enerjik kalmanıza katkıda bulunur. Mevsim geçişlerinde mutlaka bir doktora başvurup çinko seviyelerinize bakmalısınız. Peki nedir çinko bakımından zengin besinler? Hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık.

Kalsiyum ve proteinden zengin besinler tüketin!

Kalsiyum, vücudun su dengesini sağlar, ödemi azaltır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Süt ve süt ürünleri sadece protein değil, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolü sağlar. Buna göre yetişkin bir bireyin günlük beslenmesine 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünlerin mutlaka eklemeleri gerekir. Peki kalsiyum ve protein bakımından zengin besinler neler? Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar…

B12 eksikliği mutsuzluk ve yorgunluğunuzun nedeni olabilir!

B12 vitamini eksikliği; sinir sisteminin deforme olmasına, depresyona, duygu durum bozukluklarına, hafıza kaybına ve öğrenmede güçlüğe neden olabileceğini biliyor musunuz? Güçlü bir hafızaya sahip olmak ve sabahları dinlenmiş olarak kalkmak, mutsuz ve karamsar ruh halinden kurtulmak için beslenme programınıza mutlaka B12 vitamini içeren besinleri ekleyin. Peki B12 vitamini açısından zengin besinler neler? Yumurta, et, balık, süt, peynir, soya sütü ve yoğurt gibi…

Omega 3 alıyormuyuz!

Omega-3 bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Balıkta, cevizde, keten tohumunda, avokadoda ve sebzelerden semizotunda bolca bulunur. Haftada 2-3 gün balık tüketimi günlük Omega-3 ihtiyacını karşılayacaktır. Eğer balık yenilemiyorsa, mutlaka balık hapı gibi takviye besinler alınmalıdır.

D Vitamini eksikliğine dikkat!

Kış mevsimine geçerken vücutta en çok eksikliği hissedilen vitaminlerden ilk sırada D vitamini yer almaktadır. Peki D vitaminini nasıl elde edebilirim? D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber, D vitamininden zengin besinler de vardır ve bunlar; somon, yumurta ve süttür.

 Probiyotikler ile sağlıklı bağırsaklar!

Yararlı bakterilerin, sindirim sistemi ve bağırsakların düzenli çalışmasında önemli katkıları vardır. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Peki probiyotik bakımından zengin besinler nelerdir? Ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi gibi besinler…